150305. Ankara

I helgen blev jag tillfrågad om jag kunde åka till Ankara och några timmar senare (eller ja dygn då om vi ska vara sådana) så är jag på plats. Har inte hunnit titta mig omkring ordentligt, men har ju bra utsikt från mitt hotellrum åtminstone. Arenan ni ser är 19 maj stadion och min arbetsplats dom kommande dagarna. På onsdag spelar Sverige mot Turkiet och vägen dit fylls av lite träningar och presskonferenser.


140216. Djurgården, AIK, Hammarby

Sådärja. Har jag väl börjat ta tag i bloggandet igen så är det lika bra att fortsätta i samma takt. Tänker jag. I helgen har jag hunnit med att plåta alla tre Stockholmslag i tre olika sporter. Jag tänker att vi börjar i omvänd kronologisk ordning, går det bra för er?

Först ut har vi Bandy på Zinken. Slutspelet har dragit igång och det var dags för kvartsfinal 1. Hammarby – Vetlanda. Vetlanda fick vända hemåt utan några poäng och på läktaren hittade jag det gulligaste paret som stod och kramades, eller försökte hålla värmen.


Jag tänkte ju att jag skulle ta tag i det där med bloggandet igen och nu har det ju hänt så mycket roligt på sistone så jag tänker att det är ganska passande just nu. Som jag skrev tidigare så gjorde jag min praktik på Bildbyrån och hade några helt fantastiskt lärorika månader där i höstvintras. I samma takt som skolan började påminna om att praktiktiden snart tickade mot sitt slut så började min separationsångest växa sig större, jag ville inte tillbaka till föreläsningssalar och snack om metameri utan ville fortsätta med det jag tycker är absolut roligast – kuska runt i diverse hallar, på planer och isar och plåta. Som tur var för min del så började även OS närma sig med stormsteg och Bildbyrån behövde lite hjälp här på hemmaplan under tiden. Så jag fick möjligheten att hoppa på världens roligaste vick i några månader till. Så fram till vårkanten så kommer jag fortsätta att springa runt längs sidlinjer och fotobås. Lucky me!

Även min mycket kära vän Isabel är på plats, och hon brukar alltid ha massa kul för sig så bookmarka den med while you are at it.

Men, det fortsätts ju att kastas bollar även på hemmaplan. Så är öser jag på med lite som jag gjort på sistone. Jag blandar sporter hejvilt, och det kanske inte är det mest pedagogiska tänker ni. Efterhandskonstruktionen lyder enligt följande: det betyder att ni får se hur mycket olika saker man får göra om dagarna.


140215. Tre snabba

Åhh hörrni, jag har så mycket att berätta om jobb och livet just nu och bilder att visa och det ska jag ju. När tiden räcker till. Nu lyckades jag komma 40 minuter tidigt till en föreläsning och lägger därför upp dom enda bilderna jag har tillgängliga just här. Tre snabba på Mårthen. En vän som jag hjälpte plåta lite skor igår, hade sen studiotid kvar och bestämde mig för att det var hög tid att dra fram lite discofilter igen. Snabbtuschade, men ändå.

131218. BANDYNS MESSI, ULTRAS OCH KATRINEHOLM

Mårthen, reportern som jag brukar jobba med lite då och då ringde en dag i somras och sa att han hade ett jobb som jag förmodligen skulle älska. Det handlade om supporterkultur och det skulle vara ett bildtungt reportage där jag fick fria händer. Omöjligt att inte älska om man är jag alltså. Uppdragsgivaren var den relativt nystartade tidningen Bandyportföljen, ett magasin som låter allt det fina med bandyn ta plats. Mårthen berättade lite om laget Katrineholm Värmbol Bandy Sällskap (KVBS) men främst om deras supportrar/eldsjälar som kämpar som djur för att få mer folk till matcherna anordnar tifon och pyroteknik. Och om Martin, som vi skulle följa som är den kanske största eldsjälen av dom alla. Som flera matcher varit den enda bortasupportern.

Vi åkte till Katrineholm för seriepremiären och hängde på Martin, när han ensam åkte till bortapremiären mot Tellus. Min erfarenhet av bandy innan detta var noll. Men någonstans på vägen blev jag allt lite förälskad i sporten.

131124. Alexander Kačaniklić

Där i augusti så sprang jag runt i Stockholm och svor lite över att stan (egentligen äntligen) tagit beslutet att ersätta alla gamla grusplaner med konstgräs. Jag skulle plåta Sportguidens nya omslag och hade en bild klar för mig att jag ville ha Alexander Kačaniklić på en grusplan. Tillslut hittade jag en stor plan vid eriksdalshallen och så här blev resultatet (har inte hunnit få tidningen själv än).  Till bilderna hör också en grym text/intervju med Alex gjord av Mårthen Bergman.

131121. Praktiken

Det har varit ekande tomt med uppdateringar härifrån på sistone, av den enkla anledningen att jag har praktiserat för fulla muggar. Fram tills jul så är jag alltså och “praoar” med gänget på Bildbyrån och utan att försöka låta allt för lyrisk så är det det absolut roligaste jag gjort. Och sådär lärorikt det bara kan bli när man fick den perfekta praktikplatsen. Det har hunnits med en hel del så jag tänkte visa lite av det jag gjort hittills.


131012. Sverige - Österrike

Så igår plåtade jag min första riktiga fotbollslandskamp (med uppdrag från http://www.fotbolldirekt.se/), vilken match jag valde som debut. Kvalmötet som betydde allt och jag älskade det. När det betyder som mest och när stämningen går att röra vid. Något jag blev smärtsamt medveten om var dock att min optik inte räcker till, nu behöver jag större såklart.

Annars börjar praktiken närma sig med stormsteg och för egen del blir det nog ännu mer sport. Peppen blandas lika med nervösheten.

130819. Hantverk - kulturhuset

Just nu så har min klass en utställning på Kulturhuset. Och det är ju kul. Temat var Hantverk och vi fick alla dra en varsin lapp. Jag drog keramiker. Och jag tjatade, tjatade, tjatade om att få dra en ny lapp. För det fanns inte en chans någonstans att jag skulle bli inspirerad nog av keramik för att få ihop en hel bok och en utställning. Och jag fick dra om. Och jag drog…..Keramiker. Igen. Det var bara att bita i det sura äpplet och börja tänka. Så jag vände på det, som jag så oftast vill. Och valde att gestalta personerna som bär med sig en historia i deras vitrinskåp. Jag skrev ett litet ord för att inleda boken. (p.s gå gärna och kolla på utställningen)

Om Porslinet, Familjen och Historien

Det är inte allt här i livet som är beständigt, det kan vara flyktigt, bräckligt och ömtåligt, som porslin. Men det runtomkring oss som är just bräckligt tenderar vi också att behandla  så aktsamt och omtänksamt vi kan förmå oss. Porslin är något av det sköraste vi har och det är med trevande händer vi dricker kaffe ur kopparna vid dom finaste av högtider. Och trots dess skörhet så överlever oftast porslinet generationer. Vi spar det inne i skåpen och vi vårdar det och låter senare familjemedlemmar få ärva det av oss. 

Och det som vi sparat och skyddat är en del av vår familjehistoria. Om farfars finkoppar som bara fick användas vid födelsedagar, om banden till Norrland eller om en kanna från en mamma som gick bort alldeles för tidigt. Dom berättar alla något om oss och vår historia. 


130818. I’VE COME TO WISH YOU AN UNHAPPY BIRTHDAY

Några dagar i förra veckan spenderade jag på Gotland, på ett golv på Gotlands konstskola. Där vaknade jag en födelsedag och där hände något som inte hänt på länge. Jag blev sugen på att gå ut och spontanfota. Alltså låta bilder fastna på minneskortet som inte alls har något med jobb eller måsten att göra. En kväll komponerade jag snabbt ihop en playlist och gick på en promenad. Syftet var att stanna vid allt jag tyckte var fint och att låta det ta tid. Fota, fota om, flytta på mig. Inte stressa iväg. På vägen träffade jag Victoria, som hade lite samma plan. Det blev ju inte direkt mitt magnum opus, men det var befriande.

1301818. En dag med lord Stanley

Att jobba som fotograf är av flera anledningar sjukt roligt. En av anledningarna är att man aldrig riktigt vet vad för saker man kan skickas ut på under veckan. Tillexempel att hänga med Stanley Cup bucklan, Marcus Krüger och dom två heltidsanställda vakter som bucklan har. Ja det är helt sant, bucklan har två heltidsanställda vakter som följer med den året runt och varsomhelst. Marcus själv valde att under sina egna 24h med Lord Stanley åka ut till Astrid Lindgrens barnsjukhus och sen till Djurgårdens Hockeyskola.

130817. Lukten av ishall

Samtidigt som regndagarna helt plötsligt har börjat uppenbara sig på en annans makalös sommar så börjar man också höra ljudet av skridskotag från Hovet. Och visst är det svårt att bli speciellt ledsen över att hösten närmar sig när man vet vad man får i utbyte. Djurgården har smygstartat säsongen med spel i European Trophy och det har enligt mig sett bättre ut än väntat. Min magkänsla säger att det är ett helt annat go i detta lag än förra säsongens. Varje match känns viktig och tyngden på axlarna inte lika stor.

Jag fotade matchen Djurgården – TPS Åbo. Kände mig lite ringrostig, men samtidigt väldigt sugen på att det ska dra igång igen. På riktigt.

130513. VM

Jag har levt lite i en bubbla den senaste veckan. En ganska härlig bubbla att leva i – VM bubblan. Har jobbat, kånkat väskor, filmat NHL-proffs, fotat från varenda vrå i Globen, fått träningsvärk, hällt i mig kaffe och lärt mig massor på mitt första mästerskap. Här kommer ett lite blandat bildregn från hur VM varit hittills.

130428

För ett tag sen så bestämde jag och min syster oss för att vi behövde komma bort lite. Lämna stan, telefoner och måsten. Inte jobba utan bara vara. Någon timma senare var biljetterna bokade och vi var påväg mot London. Här kommer några av bilderna. När jag är på semester kör jag alltid med fast 3,5 2.0. För att det är lätt och för att brännvidden är fantastisk. Sen vet jag att min syster ser så melankolisk ut på alla bilder, det överensstämmer väl inte direkt med verkligheten då vi skrattade mest hela tiden. Men det passade inte in med övriga bilder. Så c’est la vie.


130415. SEX MATCHER PÅ TIO DAGAR.

Det börjar kännas som om det var ett tag sen nu. Ja sen hockeyn tog slut i stan. Dom sista tio dagarna det fortfarande var igång spenderade jag med Djurgården i ett projekt som kallades Sex matcher – tio dagar. Jag åkte med på alla bortaresor, hängde på alla träningar och lagaktiviteter. Allt för att se hur en playoffserie påverkar ett lag och individerna i det. Det gick upp och ner. Från tokglada bilder som kändes hur lätta som helst att ta. Till tillfällen då jag var tvungen att köra upp kameran i ansiktet på supportrar och spelare i ett lag som precis åkt ur. Här kommer mina personliga favoriter från dagarna.